Under åker och äng

När JVAB drog vatten- och tryckavloppsledningar i Järfälla åt Sollentuna kommun, anlitades Styrud för att borra dryga kilometern genom åker- och ängsmark på Järvafältet.

– Vanligtvis schaktar man sådana ledningar, säger Styruds Johan Lundberg. Men med styrd borrning blir arbetet mindre omständligt och går fortare. Sträckan över Järvafältet var inte projekterad för borrning.

– Det var ett alternativ som vi entreprenörer kom med, förklarar Per-Olov Karlsson på JVAB. Det fanns flera tungt vägande skäl för att byta metod och borra istället för att schakta.

Det blev lättare.
– Marken såg delvis väldigt sank ut. Det hade varit svårt att utföra arbetet med grävmaskin. Risken var stor att vi kört fast i leran.

Det blev mindre åverkan i naturen.
– Genom att inte gå fram med tunga maskiner och gräva skonade vi också marken. Speciellt viktigt här, eftersom Järvafältet är ett naturvårdsområde med riksintresse.

Det blev billigare.
– Genom att byta metod sparade vi in kostnader för både beställare och entreprenör, säger P-O Karlsson.

– Historiskt har det varit dyrare att borra – men idag går det att göra det billigare, förklarar Styruds projektledare Johan Lundberg. Här är det också en helt annan kvantitet vi talar om: 1 100 meter mot normalt kanske 100 meter. Kostnaden per meter blir lägre, eftersom igångsättningskostnaderna slås ut på en längre sträcka.

Dela gärna: