Med kabelsond djupt under rasriskområde

Vattenfall byggde om en bit ledning som gick i och intill ett bostadsområde i Älvängen utanför Göteborg. Två stolprader högspänningsledningar skulle läggas ner i backen.

Sträckning gick delvis genom rasriskområde. Ca 1 000 meter ledningsstäcka utfördes med traditionell schakt av Två Grävare. Men det aktuella bostadsområdet ligger alldeles på kanten av en bäckravin, som av geologer är klassad som rasriskområde. Det var här Styrud kom in.

– Ån i sig är inte stor och normalt hade det räckt med en styrd borrning några få meter under den. Men nu var det risk för ras i ett område på nästan 50 meter på vardera sida ån. Vi fick därför göra en mycket mer avancerad tryckning – både längre och djupare, berättar Hans Bagge på Fortum, som gjorde planeringen åt Vattenfall.

– Vi hade dubbla aspekter att ta hänsyn till. Vi måste ha säkerhetsmarginal för att inte utlösa ett ras – och vi måste vi lägga ledningarna så djupt att de inte blir påverkade vid ett eventuellt ras i framtiden.

Borrsträckan blev 325 meter, 17 meter under åbotten och som djupast 23 meter under mark. Två sådana hål borrades för att ersätta de tidigare stolpraderna. I varje hål drogs sex rör och i varje rör en kabel.

För att kunna borra så djupt krävs speciell utrustning. Normalt används ett styrsystem med radiosignaler, där en man går över borrsonden och mäter.

– Vill vi gå djupare än 10 meter måste vi byta till annat styrsystem och borra med kabelsond i borrhuvudet, förklarar Styruds Johan Blomdahl.

– Man sitter då på land, i riggen, och har kabelkontakt hela vägen ner till sonden. Det är inte svårare att komma rätt – vi har järnkoll på sonden hela tiden. Men utförandetiden blir längre, med fler moment som ska göras och med kabel som ska skarvas och laddas i borrstången. Det tar dubbelt så lång tid och det behövs dubbelt så många människor på riggen.

– Men den här tekniken ger oss möjlighet att borra väldigt djupt. Vi har ett par sådana jobb om året och har hittills gått ner till ca 30 meter. Men har kapacitet för ytterligare ca 10 meter.

Hans Bagge på Fortum hade inte sett borrning med kabelsond utföras tidigare:

– Det fungerade suveränt bra! Det är helt enormt att det går att göra så här. Men det var ju inget man kunde förstå – hur sjutton de bar sig åt egentligen. Jag vet ju att det gjorts tidigare, men man tror det ändå inte förrän man själv ser det.

Dela gärna: